Blog
  • Home
07
12
2018

Wat is het verschil tussen coeliakie, glutengevoeligheid en glutenonverdraagzaamheid?

Zijn er verschillende reacties op gluten?

Iedereen reageert anders op het eten van gluten en tarwe. Ongeveer 0,04% van de Amerikaanse bevolking reageert met een volledig door IgE gemedieerde tarweallergie, met klassieke symptomen van jeuk, zwelling en ademhalingsmoeilijkheden. Anderen hebben een auto-immuunreactie die bekend staat als coeliakie en die ervoor zorgt dat hun darmen worden afgebroken, wat leidt tot ondervoeding (ongeveer 1% van de Amerikaanse bevolking). Een recent bestudeerde reactie genaamd gluten-gevoeligheid wordt gekenmerkt door een verhoogde secretie van ontstekingschemicaliën die uw lokale en systemische inflammatoire balans verstoren, maar dat scheurt de darmwand niet af (ongeveer 6% van de Amerikaanse bevolking).

Zelfs als je geen van bovenstaande drie hebt, hebben veel te veel mensen een door gluten geïnitieerde ‘lekkende darm’. Gluten – in het bijzonder de gliadine-peptiden – verschilt van alle andere voedingsmiddelen doordat het gebruik ervan de uitscheiding van zonuline-eiwitten veroorzaakt. Dit kan na het eten bij alle mensen en dieren een korte tijd tot een doorlaatbare darm leiden. Normaal gesproken zijn darmcellen aan elkaar gebonden door nauwe overgangen, die bepalen wat er in de darmcellen wordt toegelaten en wat niet. Wanneer de barrière echter doorlaatbaar wordt, mag de inhoud van het darmkanaal, inclusief bacterie en onverteerde voedseleiwitten, ongecontroleerd door de darmbarrière passeren. Dit leidt tot een alarm- en alarm- of ontstekingsreactie van uw lokale immuuncellen en kan ook bijdragen aan een toename van de gevoeligheden voor die voedseleiwitten.

Referenties

Niet-coeliakie tarwegevoeligheid gediagnosticeerd door dubbelblinde placebo-gecontroleerde uitdaging: onderzoek naar een nieuwe klinische entiteit
Gliadin, zonulin en darmpermeabiliteit: effecten op coeliakie en niet-coeliakale intestinale mucosa en darmcellijnen.
Spectrum van gluten-gerelateerde aandoeningen: consensus over nieuwe nomenclatuur en classificatie

author: Marije van Soest

Comment
0

Leave a reply