Blog
  • Home
02
01
2019

Het eliminatie dieet

Het eliminatie dieet is niet een dieet die bij iedereen bekend is. Het gaat hierbij namelijk niet om het tellen van calorieën, vet, koolhydraten of het doseren van porties. Waar het hierbij wel om gaat is om een nieuw bewustzijn creëren met betrekking tot de levensmiddelen die je eet, namelijk hoe deze je laten voelen.

Wat je dagelijks eet, heeft direct effect op hoe jij je voelt. Sommige voeding kan al de energie uit je zuigen, je ziek laten voelen, zeurende pijn veroorzaken of algemene discomfort enz. Dit komt omdat bepaalde voedingsmiddelen boordevol mogelijke schadelijke deeltjes zitten die mogelijk niet goed verteerd kunnen worden door jouw lichaam. Het veroorzaakt kleine ontstekingen wat prikkels geeft aan onze immuun cellen die de oorzaak van de irritatie gaat aanvallen. Wanneer dit gebeurt kunnen symptomen worden ervaren als moe, mist in je hoofd, pijn in je gewrichten. Wanneer we de voedingsmiddelen elimineren die de meeste kans op irritatie geven, zullen vele ziektes verminderd worden.

De 8 voordelen van het eliminatie dieet

1.      Een rustige darm

2.     Geen pijn

3.     Geen hoofdpijn

4.     Betere ademhaling

5.     Zuivere huid

6.     Toename van energie

7.     Gewichtscontrole

8.     Heldere geest

Het maagdarmkanaal is verantwoordelijk voor 70% van je totale immuunsysteem. Er zijn veel onderzoeken naar ons maagdarmstelsel gedaan, hieruit valt te concluderen dat een gezond lichaam begint met een gezond maagdarmstelsel. Wil je vet verliezen, spiermassa opbouwen, jouw sportprestatie verbeteren of simpelweg je gezond en vitaal voelen? Zorg er dan voor dat je maagdarmstelsel optimaal functioneert!

Een groeiend hoeveelheid bewijsmateriaal toont aan dat voedselallergieën of beter gezegd voedselovergevoeligheden, tal van andere systemen van het lichaam kunnen schaden en leiden tot een breed scala aan ongewenste symptomen.

Enkele voorbeelden van reacties die voedselovergevoeligheden van het spijsverteringsstelsel kunnen veroorzaken zijn:

 Astma en allergieën

 Auto-immuun disfuncties

 Huidproblemen

 Artritis

 Ader verkalking en andere cardiovasculaire ziektes

 Neuro degeneratieve ziekten zoals dementie

 Stemmingswisselingen

 ADD/ADHD

 Narcolepsie (slaap/waakstoornis)

 Verslaving

 Migraine

 Lever problemen

Je begrijpt nu hoeveel invloed voeding op ons maagdarmstelsel kan hebben en wat dat voor gevolgen kan hebben voor ons lichaam. Er zijn veel manieren om maagdarm problemen te behandelen, maar de eerste, de makkelijkste en meest effectieve manier om mee te beginnen is het elimineren van voeding wat mogelijke problemen zou kunnen veroorzaken.

Er bestaat geen dieet wat perfect is voor iedereen. Ieder persoon is biochemisch gezien uniek en heeft een individuele behoefte aan een bepaalde hoeveelheid eten, wat je eet en wanneer je eet. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de sociale en psychologische componenten over gezond eten. We moeten dus ook nog ons best doen om de beste voeding/lifestyle match te vinden. Tenslotte is het ook erg leuk en interessant. Je doet als het ware een onderzoek op jouw eigen lichaam.

Wat houdt het elimination diet nu in? Je hoort het al in de naam; je elimineert bepaalde voedingsproducten voor een bepaalde periode, meestal 3 tot 4 weken. Daarna ga je langzaam weer bepaalde producten toevoegen en daarbij hou je goed in de gaten hoe je lichaam reageert.

Wil jij hier advies in en mee starten? Neem dan contact op!

 

author: Marije van Soest

Comment
0

Leave a reply