Blog
  • Home
19
01
2019

Tijd voor ontbijt!

Het woord “ontbijt” stamt af van ont-biten. “Ont” staat voor het beginnen of opstarten van iets, “bijt” is afgeleid van het oud-Nederlandse werkwoord biten dat we nu kennen als eten.

Ontbijten blijft een discussiepunt, wel of niet, wat en wat niet, vroeg of laat etc. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag die niet overgeslagen mag worden volgens ontelbare studies! Waarom?

Sla geen ontbijt over omdat je geen “honger” hebt ’s ochtends vroeg of om de inname van calorieën te beperken. Jouw natuurlijke lichamelijke cyclus van slaap, wakker zijn en honger wordt namelijk behoorlijk in de war gebracht en het gevolg hiervan is dat jouw lichaam dit gaat compenseren en je de rest van de dag trek houdt. Tevens is uit onderzoek gebleken dat het overslaan van het ontbijt een belangrijke risicofactor is voor het krijgen van overgewicht. Ook het geheugen verbetert als je ontbijt en je dus een betere concentratie hebt.

Het innemen van voedingssupplementen heeft het beste effect bij het ontbijt. Neem ze in bij of na het ontbijt, niet voor. Op deze manier worden de extra vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen opgenomen in de voeding. Dit vergoot namelijk de opname vanuit het maagdarmkanaal. De aanwezigheid van vet verhoogt de opname van de vet oplosbare vitaminen K, A, D, E.

De voedingsindustrie speelt met haar aanbod van de diverse drinkontbijten handig in op de doelgroep die geen tijd hebben om te ontbijten. Deze drinkontbijten bestaan meestal uit yoghurt en granen. Let hierbij op de toegevoegde suikers en andere zoetstoffen en het feit dat vloeibare voeding minder verzadigt dan vaste voedingsmiddelen. De kans op een inhaalslag neemt hierdoor toe!

Een goede start houdt in geen gesuikerde ontbijtgranen en jams. De voorkeur heeft om de starten met een glas mineraalwater om het vochtverlies van de nacht zo snel mogelijk te compenseren en eiwitrijke producten. Wat moet je verder weten?

Eieren

Wel of niet vanwege de rijkdom aan cholesterol? Een directe relatie tussen het eten van eieren en een verhoogd risico van een hartinfarct is echter nooit aangetoond. De voedingswaarde komt het best tot uiting in een zachtgekookt eitje. Eieren zijn een belangrijke bron van eiwitten, vitamine D, vitamine B12, selenium en choline. Een ei geeft snel een verzadigd gevoel wat een positieve bijdrage kan leveren aan beheersing van het gewicht.

Roomboter

Dit is een gezond natuurproduct. Boter bevat ongeveer 82% vet, dit botervet bestaat voor meer dan de helft uit verzadigde vetzuren en voor 25% uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren.

Appelstroop

“Rinse” is een oudhollands woord en betekent “lichtelijk zure”. Appelstroop is een ijzerrijk product, terwijl appels helemaal niet veel ijzer bevatten. Het hoge ijzergehalte ontstaat door gebruik van ijzerrijk, ingedikt suikerbiet sap bij de bereiding. Om deze reden moet de inname van appelstroop beperkt blijven.

 

 

 

 

Tags for this post

author: Marije van Soest

Comment
0

Leave a reply