Blog
  • Home
06
02
2019

Melk; de witte motor

Wel of niet?

Veel mensen krijgen klachten als ze ‘supermarktmelk’ drinken. Hoe kan dat? De mens is van nature intolerant voor koemelk. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen een voedingsintolerantie of allergie hebben voor zuivelproducten.

De positieve en negatieve eigenschappen van koemelk hangen sterk samen met de manier waarop een melkkoe haar leven lijdt. Hoe meer stress en ellende een rund ervaart, des te meer stresshormonen zij aanmaakt. En deze hormonen vind je terug in melk. Daarnaast is de melk uit de supermarkt al sterk verhit geweest en zijn er veel stoffen vernietigd of veranderd waardoor deze minder goed opneembaar is geworden. Tenslotte maakt ons lichaam het enzym lactase (breekt lactose af) in slechts hele kleine hoeveelheden aan. Wanneer we dan toch zuivel drinken of eten, kan niet alle lactose worden afgebroken en dat kan vervelende klachten tot gevolg hebben. Hierbij kun je denken aan een opgeblazen buik, buikpijn, winderigheid, diarree, enzovoorts.

Laten we eerlijk wezen: melk bevat een aantal nuttige voedingsstoffen, waaronder eiwitten, calcium en enkele B-vitamines. Melk bevat daarentegen ook volop verkeerde vetten en relatief veel calorieën per milliliter (+/- 100 kilocalorieën per glas). Eiwitten, calcium en B-vitamines kunnen zodoende beter worden verkregen uit groenten, noten, peulvruchten, volkorenproducten, vis, mager vlees en paddenstoelen.

Mocht je toch melk willen drinken, dan kun je ook voor plantaardige melkvervangers kiezen waaronder amandelmelk of rijstemelk. En wil je gewoon echt melk willen drinken, kies dan voor rauwe melk of A2 melk. Wat houdt A2 melk in?

Iedereen kent de zwart witte koe op de melkverpakkingen. Maar welke melk ook steeds meer en meer in opkomst is, is de bruine koe. Zit er verschil in deze melk? Jazeker!

Bij melk met A1 eiwitten komt er bij het drinken BCM-7 vrij en daar gaat het om. Vaak kunnen mensen met een intolerantie voor zuivel daar niet goed tegen. Bij het drinken van A2 melk komt er geen BCM-7 vrij. Mensen die A2 zuivel gebruiken hebben daardoor vaak minder last van o.a. spijsverteringsproblemen.*

 

*Uitgezonderd voor mensen die medisch getest zijn op intolerantie voor zuivel.

 

author: Marije van Soest

Comment
0

Leave a reply