Eiwitten; hoe krijg je deze binnen?!
Wanneer je kilo’s kwijt wilt, is één van de mogelijkheden om geen of zo min mogelijk koolhydraten te gaan eten en dus je eiwitinname te gaan verhogen. Maar waar haal je nou zoveel eiwitten vandaan?
Vis
Deze groep behoort tot de gezondste eiwitrijke voeding. Vis bevat tussen de 6 en 18% procent eiwitten. Deze eiwitten zijn goed verteerbaar. Denk aan: zalm, tonijn, makreel, forel, sardientjes, haring, tong en kabeljauw.
Daarnaast is dit een goede bron voor jouw inname van de Omega 3 vetzuren (EPA en DHA).
Vlees
Vlees bevat veel eiwitten maar denk er wel aan dat verwerkt vlees (o.a. gehakt, worstjes en hamburgers) veel verzadigde vetten (ongezond!) en transvetten kunnen bevatten.
De magere vlees soorten zijn: paard, kip, kalkoen, rundvlees, lamsvlees en wild.
Zuivel
Melkeiwitten behoren tot eiwitrijke voeding, maar bevat ook een hoge concentratie aan verzadigde melkvetten. Dus bij voorkeur de wei en caseïne uit geconcentreerde shakes halen dan uit een glas melk. Andere voorbeelden: karnemelk, kwark, magere kaas, en kefir.
Groenten
Zelfs sommige groenten behoren tot eiwitrijke voeding, denk hierbij aan: kapucijners, linzen, spliterwten, kikkererwten, witte, – en bruine bonen en tuinbonen, mais, en boerenkool.
Eieren
Deze zijn zeer rijk aan voedingseiwitten!
Eiwitrepen
Voornamelijk handig als tussendoortje en voor “on the go”. Let hierbij goed op de samenstelling van de reep. In veel gevallen zitten er veel suikers in!
Overige plantaardige eiwitten
Kiemgroenten, zeewier, paddenstoelen, noten, pitten, zaden en granen.