Blog
  • Home
27
12
2020

Vitamine D en COVID

Al maanden is het Corona virus onder ons en we willen we inmiddels heel graag terug naar “het normaal”. Maar wat kunnen we naast alle wet- en regelgeving wat ons opgelegd is zelf nog doen?

Verschillende onderzoeken hebben de rol van vitamine D aangetoond bij het verminderen van het risico op acute virale luchtweginfecties en longontsteking. Deze omvatten directe remming met virale replicatie of met ontstekingsremmende manieren.

Zo zegt de vooraanstaande hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell van de Vrije Universiteit: Wachten op absoluut bewijs bij vitamine D lijkt onverstandig gezien het grote aantal mensen met lage vitamine D spiegels en de belangrijke rol die vitamine D speelt in het immuunsysteem.’’

Strikt genomen is vitamine D geen echte vitamine. Het kan immers tussen mei en oktober worden aangemaakt in de (onbedekte) huid onder invloed van UV-B (ultraviolet licht) uit zonlicht. Je dient dan wel iedere dag tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags ten minste een kwartier tot een half uur buiten te zijn. De rest van het jaar is het zon licht niet krachtig genoeg om een adequate vitamine D aanmaak te garanderen. Belangrijke risicogroepen voor vitamine D-tekort zijn baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Daarbij kunnen mensen met een donkere huidskleur en mensen die hun lichaam grotendeels bedekken, altijd zonnebrandmiddelen gebruiken of de meeste tijd binnenshuis doorbrengen, het hele jaar door een te lage lichaamseigen aanmaak van vitamine D hebben. Kortom, een deel van het jaar of het hele jaar zijn we voor een goede vitamine D-voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit de voeding te halen, zelfs bij het gebruik van voedingsmiddelen die zijn verrijkt met vitamine D.

Waar speelt vitamine D nog meer een rol in:

– is van belang voor sterke botten en tanden en verhoogt de opname van calcium (kalk) in botten en tanden;
– is belangrijk voor sterke en soepele spieren en een goede balans;
– bevordert een gezond en evenwichtig afweersysteem;
– verhoogt de weerstand tegen infecties;
– ondersteunt de stofwisseling van koolhydraten en vetten;
– vermindert de vetopslag;
– heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten;
– helpt bij het behoud van een gezonde bloeddruk;
– ondersteunt de barrièrefunctie van de darmwand;
– is belangrijk voor de vruchtbaarheid;
– is goed voor het zenuwstelsel, de hersenfunctie en de geestelijke veerkracht;
– is positief voor stemming en welbevinden;
– ondersteunt de conditie van het oog;
– helpt bij het behoud van gezonde cellen en weefsels;
– gaat verouderingsprocessen tegen.

Welke voedingsmiddelen bevatten Vitamine D?
De belangrijkste voedingsbron is vette vis. Vette vissoorten, zoals haring, meerval, zalm, makreel en sardientjes bevatten vitamine D maar dit zijn relatief kleine bronnen van vitamine D (97). Het zijn met name dierlijke weefsels, zoals lever en darmen van vette vissen, en de olie daaruit, die in vergelijking met andere voedingsbronnen relatief veel vitamine D bevatten. Ook eidooiers bevatten meer vitamine D dan andere bronnen, maar de hoeveelheden variëren en komen zelden boven de 1, 25 mcg per dooier uit (Hoogland 2008). Bovenstaande bronnen leveren uitsluitend vitamine D3, de vorm die ook in de huid wordt geproduceerd. Vitamine D2 (calciferol of ergocalciferol) kan gevormd worden uit ergosterol,een verbinding die erg lijkt op cholesterol, dat aanwezig is in plantaardige voedselbronnen en micro-organismen (68, 78). Vitamine D2 komt onder andere voor in bepaalde paddenstoelen. De omzetting van vitamine D2 vindt plaats onder invloed van uv-licht, maar deze reactie verloopt moeizaam in ons lichaam. Bovendien is vitamine D3 veel effectiever in het verhogen van de vitamine D-spiegels dan vitamine D2. Plantaardig voedsel is dus ongeschikt als leverancier van vitamine D.

 

 

author: Marije van Soest

Comment
0

Leave a reply