Blog
 • Home
19
02
2021

Stress……wat doet dat met jou?

Een stressloos leven leiden is onmogelijk. Er zijn zo ontzettend veel situaties (intern en extern) waarbij jouw stressysteem aan gaat. Bedenk dat stress niet altijd psychisch hoeft te zijn, maar denk ook aan pijn, stimulerende middelen, korte nachten, te lange dagen, junkfood, infecties of toxische belasting die jouw lichaam stress geven.

Realiseer je ook dat stress niet altijd negatief is, het is een normaal proces om jouw alertheid te verhogen in de situatie waarin je je bevindt.

Het stresssysteem bestaat uit verschillende systemen die nauw in verbinding staan met elkaar. Denk hierbij aan jouw hersenen, het immuunsysteem, hormonen en het gedrag. Wanneer de stressprikkel verminderd wordt door de aanmaak van cortisol op adrenaline start de herstelfase. De dynamica van deze systemen is essentieel. Bij langdurige stress raken deze systemen overbelast en heeft dit een negatief effect op het lichaam en geest.

Cortisol neemt de rol van adrenaline over als de stress langer duurt. Cortisol heeft effect op:

 • Darmen
 • Lever
 • Bijnier
 • Immuunsysteem
 • Hart
 • Nieren
 • Alvleesklier
 • Hersenen

Conclusie: stress beïnvloedt je hele lichaam en kost heel veel energie!

Bij een burn-out worden verschillende reacties onderscheiden: fysieke uitputting, verhoogde sensitiviteit, emotionele buien en verminderde persoonlijke bekwaamheid. Deze reacties hoeven niet gelijktijdig voor te komen. Specifieke symptomen van een burn-out zijn:

Wanneer je de eerste signalen vanuit jouw lichaam negeert, zal jouw lichaam zelf ingrijpen en treedt er down-regulatie op. Van hyperactief word je hypo-actief.

Vaak wordt een burn-out verward met andere ziektebeelden zoals depressie en CVS. Maar er zijn duidelijke verschillen. In de reguliere geneeskunde zal een Burn-out patiënt vaak anti depressiva voorgeschreven krijgen.
Vaak helpen deze tijdelijk maar de oorzaak wordt niet aangepakt. Een behandeling van een Burn-out is complex maar orthomoleculaire therapie kan een mooie basis bieden om een Burn-out het hoofd te bieden.

Wanneer er sprake is van een burn-out is er een heel hoge vraag naar co-factoren. De stress-assen draaien immers op volle toeren zoals hieronder in de afbeelding hierboven en is er dus constante vraag naar adrenaline.

Dopamine is nodig om te kunnen veranderen. Serotonine zorgt voor je lekker voelen en goed in je vel zitten. Wanneer er veel stress is en de vraag naar Adrenaline (te) hoog is, dan is er te weinig Dopamine en/of Serotonine en Melatonine beschikbaar omdat alle cofactoren gebruikt worden om Adrenaline aan te maken. Dit heeft dan als gevolg dat iemand gaat hollen of stilstaan. Wanneer Adrenaline wordt geproduceerd dan is hij/zij superactief en wanneer Adrenaline niet meer geproduceerd wordt, dan is hij/zij futloos en inactief door het gebrek aan Dopamine. Ook de omzetting naar Serotonine verloopt dan moeizamer met als gevolg dat iemand zich niet happy zal voelen en ook in slaap komen wordt dan een groot probleem. De voedingsbodem voor een burn-out is geboren…

Op naar herstel!

Start met aanpassingen te maken in jouw voeding; eet niet alles wat je ziet, maar zie alles wat je eet!

 1. Geen geraffineerde koolhydraten
 2. Verminder de inname van suikers
 3. Verminder de inname van suikers
 4. Eet zo min mogelijk niet zetmeel houdende groenten
 5. Eet basevormende voeding (groente, fruit, noten & zaden, kruiden)
 6. Verrijk jouw voeding met Omega-3
 7. Vermijdt zoveel mogelijk; E-nummers (lees etiketten!), additieven (kleurstof, smaakstof etc.) en allergenen (stof die een overgevoeligheidsreactie kan uitlokken denk aan gluten, ei, noten, melk)
 8. Eet zoveel mogelijk vers en zelfbereid
 9. Probeer bij elke maaltijd eiwitten toe te voegen
 10. Vermijd frisdranken, vruchtensappen en alcohol
 11. Eet warm en vermijd zoveel mogelijke ijskoude gerechten
 12. Kauw!

Vul jouw tekorten aan door middel van suppletie:

Multivitaminen (B11, B6, vitamine C, ijzer)

Magnesium tauraat
Magnesium heeft namelijk door de verbinding met taurine een zeer hoge biologische beschikbaarheid en is
goed inzetbaar als anti-stress middel. Daarnaast is magnesium het mineraal dat onontbeerlijk is voor de
productie van ATP (energie).

Er zijn ook supplementen van neurotransmitters beschikbaar. Een veel gebruikt supplement bij burn-out en stress is GABA. Het aminozuur GABA is een neurotransmitter die de werking van andere neuronen remt en hierdoor dus zorgt voor een beter innerlijk ritme. Het wordt ook wel het valium van het brein genoemd. Het helpt om de drukke gedachten te remmen en hierdoor ontstaat meer rust. Een andere belangrijke factor is voldoende slaap.

Het kan helpen om een supplement te gebruiken om beter te kunnen te slapen en om de kwaliteit van de slaap te verbeteren. Het kruid Griffonia is hier een goed voorbeeld van. Dit kruid bevat namelijk griffonia-extract” dat wordt omgezet in Serotonine, een voorloper van Melatonine, welke verantwoordelijk is voor een goede nachtrust.

Adoptogenen                                                                                                                      Adoptogenen ondersteunen het lichaam om weerstand te bieden aan de effecten van stress, ze verhogen de vitaliteit zonder bijwerkingen. Enkele voorbeelden zijn Panax, Ginseng, Siberische Ginseng, Whitania Somnifera en Rhodiola Rosea. Uit onderzoek gebleken dat Rhodiola het serotoninegehalte kan verhogen soms met wel 30%.

Beweging                                                                                                                                Beweging hoort uiteraard ook thuis bij de behandeling van een burn-out. Het is van belang om leuke actieve dingen doen. Vooral buiten bewegen is heel erg van belang. Door de frisse lucht verbetert de zuurstofopname en de natuur biedt heel veel mooie dingen. Het beste is om een langdurige, matige inspanning te doen en niet te veel te forceren. Maar sommige mensen hebben baat bij hardlopen. Let er wel op dat de grenzen bewaakt blijven en dat er niet over de grenzen wordt heengegaan.
Bekijk alle mogelijkheden hiervoor op: https://loopjezelfbeter.nl/ of neem contact op met Han Baeten voor een persoonlijk advies.

Overige tips                                                                                                                                        Dit kun je doen door het ontwikkelen van een regelmatig slaappatroon. Doe op tijd het licht uit. Drink geen alcohol, koffie of zwarte/groene thee na 18:00 uur. Maak tijd voor leuke dingen doen. Probeer goed de balans te vinden tussen dingen die je moet doen en dingen die je wil doen.
Neem de tijd voor je belangrijkste relaties om samen iets leuks te doen. Leer te relativeren, neem jezelf niet te serieus en laat de ander de ruimte die hij of zij nodig heeft. Leer jezelf (en anderen) lief te hebben. Belangrijk is om je leven op een plezierige en positieve manier vorm te geven. Laat alles maar laten gebeuren, kost op dit moment minder energie, maar de rekening komt later en kost dan alle energie die je hebt. En het allerbelangrijkste leer balans aan te brengen!

author: Marije van Soest

Comment
0

Leave a reply