Blog
  • Home
16
03
2021

Water is leven!

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70-75% uit water. Dit is een belangrijke graadmeter voor de algehele gezondheid. Na zuurstof is water het belangrijkste element waar we ons lichaam mee voeden. Wat weten wij nog meer over water;

  • Het is voor het lichaam onmogelijk om water enkel uit groente en fruit te halen dus is het essentieel om water te drinken. Daarnaast onttrekken koffie, alcohol en frisdrank water aan het lichaam en verhinderen bovendien een goede spijsvertering door de grote hoeveelheden suiker;
  • Water is essentieel voor een goede spijsvertering, de absorptie van voedingsstoffen, een goede circulatie en chemische reacties in het lichaam;
  • Water is hard nodig voor het afvoeren van afvalstoffen;
  • Water is essentieel bij het reguleren van onze lichaamstemperatuur. Voor een optimale regulatie van de lichaamstemperatuur moeten we minimaal 2 liter water per dag binnenkrijgen. Wanneer je continue te weinig water binnenkrijgt, resulteert dit in voedingstekorten, frequente verkoudheid en een verminderd herstelvermogen van trainingen;
  • Let op de PH waarde van het water. Een PH waarde van >7,5 verlaagt de zuurgraad van het lichaam;
  • Wacht niet met drinken totdat je dorst hebt. Jouw lichaam is dan al aan het dehydrateren. Gemiddeld wordt aangehouden dat je zo’n 1,5 liter vocht per dag nodig hebt, maar dit is wel echt de minimale hoeveelheid. De hoeveelheid vocht dat je nodig hebt hangt volledig af van je lengte, gewicht, spiermassa en intensiteit gedurende de dag. Als richtlijn kan je je gewicht maal 0.4 doen, dan heb je een inschatting van de hoeveelheid liter water (deel het totaal door 10). Voorbeeld: je gewicht is 70 kilo. 70*0.4 = 28. 28/10 = 2.8. Voor een gewicht van 70 kilo is 2,8 liter water nodig. Bij elk uur dat je echt intensief sport, kan je hier nog zo’n halve liter bij optellen. Ook urine is een goede graadmeter! Is je urine heel licht gekleurd? Dan drink je voldoende. Heeft je urine echter een donkere kleur, dan is de kans groot dat je echt te weinig drinkt.

author: Marije van Soest

Comment
0

Leave a reply