Blog
  • Home
06
06
2021

De verbinding tussen jouw darmen en jouw brein

Heb jij vlinders in je buik, ben je misselijk van angst of ligt er van de zorgen een knoop in je maag? Het lijkt wel alsof de emoties in je hoofd verbonden zijn met je spijsverteringsstelsel. En dat is ook zo: je darmen en je brein staan met elkaar in verbinding. Je hersenen sturen signalen naar je darmen, maar je darmen sturen ook signalen naar je hersenen.

Je darmen zijn veel meer dan een veredelde voedselmachine. Via de darm-hersen-as (dit is de verbinding tussen je hoofdbrein en je buikbrein) wordt gecommuniceerd. Wanneer deze communicatie niet goed verloopt kun je klachten krijgen. De bacteriën in je darmen – dit noemen we je darmflora – spelen hierbij een heel belangrijke rol. Zij produceren bepaalde stoffen die de communicatie via de zenuwcellen mogelijk maken.

Ervaar je bijvoorbeeld gevoelens als angst, somberheid en stress dan heeft dit invloed op je darmen. Je eten wordt minder goed verteerd, je darmflora verslechteren je kunt klachten als diarree of obstipatie krijgen. Houden deze gevoelens langere tijd aan, dan komt je immuunsysteem onder druk te staan. Hierdoor kun je steeds meer en meer (darm)klachten krijgen, zoals het Lekke Darm Syndroom.

De communicatie gaat ook de andere kant op. Het tweede brein in je buik stuurt voortdurend signalen naar de hersenen. Je darmbacteriën produceren zo’n 90 procent van het lichaamseigen serotonine; het bekende gelukshormoon.

Serotonine zorgt voor goede communicatie tussen zenuwcellen in je darmen en in je hersenen is het van grote invloed op je stemming. Raakt je darmflora uit balans door bijvoorbeeld ongezonde voeding, medicijngebruik (denk aan antibiotica) of onontdekte voedingsintoleranties, dan is dat van invloed op je hoe je je voelt.

Wees dus bewust van hetgeen jij eet en hoe jij je darmen op een positieve manier voedt!

author: Marije van Soest

Comment
0

Leave a reply