De maag en de darmen maken deel uit van het spijsverteringsstelsel. In de maag wordt voedsel verzameld en wordt een begin gemaakt met de vertering. Als voedsel de maag verlaat, komt het via de twaalfvingerige darm in de dunne darm terecht. Hier, maar later ook in de dikke darm, worden voedingsbestanddelen door het lichaam opgenomen.
Om voedingsstoffen op te kunnen nemen moet het voedsel eerst verteerd worden. Dat gaat met behulp van verteringsstoffen, de zogenaamde enzymen. Als de voedingsstoffen in het lichaam zijn opgenomen, blijven ‘afvalstoffen’ achter in de darmen. Eerst is dit nog een waterige massa, maar het meeste water wordt in de dikke darm via de darmwand opgenomen in het lichaam. Hierdoor wordt de rest van de voedselmassa ingedikt.
Uiteindelijk wordt de inhoud in de vorm van ontlasting via de endeldarm en anus uitgescheiden: je ontlasting. Op verschillende plaatsen in dit traject kan er iets verkeerd gaan. Er kan bijvoorbeeld een ontsteking, een beschadiging of een tumor ontstaan, wat weer specifieke maag- en darmklachten kan geven.
Voel je je niet gezond en fit of heb je chronische gezondheidsklachten, dan kan je door veranderingen in je leefstijl, voedingspatroon en zelfbewustzijn, zorgen voor een verbetering van je gezondheid en een vermindering of verdwijning van je klachten.
Neem gerust contact op
Graag help ik JOU! Zet jij de eerste stap?